Cum alegem o suprafață de gătit
În zilele noastre toți se folosesc de aragazuri. Și cei cărora nu prea le place să pregătească bucate, și cei care sunt pasionați de arta culinară. Nu e exclus faptul că cei care preferă semifabricatele își vor schimba atitudinea față de procesul de pregătire a bucatelor, cînd suprafața de gătit la bucătăria lor va corespunde tuturor cerințelor.
În ultimul timp majoritatea oamenilor au tendința de a-și utila bucătăria cu tehnică incorporabilă. Iată de ce în bucătăriile noastre tot mai des dispar aragazurile de sine stătătoare și în locul lor apar suprafețele de gătit incorporabile.
De regulă, suprafața de gătit este o carcasă de o grosime nu mai mult de 6 cm cu arzătoare. Suprafața de gătit se instalează în blatul mesei, în locul unde este mai confortabil gospodinei să pregătească bucatele. Dar trebuie să se respecte o regulă importantă: suprafețele de gătit pe gaz trebuie să fie montate la o distanța nu mai mică de 100-150mm de la mobilă și perete.
Suprafețele de gătit pe gaz sunt optime pentru bucatele care se pregătesc repede și, în general, mai economicoase decît suprafețele cu încălzire electrice. Dacă blocul Dvs. este gazificat, alegerea suprafeței de gătit pe gaz incorporabilă va fi cea mai avantajoasă soluție din punct de vedere economic.
Pentru suprafața de gătit, aleasă deja de Dvs, ușor putem alegem cuptorul și hota. Cumpărături reușite!
CUM ALEGEM SUPRAFAȚA DE GĂTIT
Tot mai des, de rînd cu tehnica obișnuită de sinestătătoare, gospodinele preferă tehnica incorporabilă pentru bucătărie. Varietatea lor e mare: acestea-s și suprafețele de gătit, și cuptoarele, și mașinile de spălat vase, și frigiderele, și multe altele, într-un cuvînt, tot ce ne-am obișnuit să vedem la bucătărie neincorporat în mobila. În acest articol ne vom opri detaliat la suprafețele de gătit.
Suprafața de gătit reprezintă în sine o carcasă plată de o grosime aproximativ de 3-6cm cu arzătoare sau cu ochiuri electrice. Suprafața se instalează în blatul mesei, în orice loc preferat de Dvs. cu condiția de a respecta distanța de 100-150mm de la perete sau de la mobilă pentru suprafețele pe gaz și de 40mm pentru cele electrice.
1. Împărțim totul în funcție de tipuri
Toate suprafețele de gătit, în primul rînd, se împart în 3 tipuri:
a) pe gaz –suprafețele la care în calitate de element încălzitor se folosesc arzătoarele pe gaz de diferite capacități, de regulă, de la 100 pînă la 3500W.
b) electrice – suprafețele la care elementul de încălzire este electric.
c) combinate – o îmbinare de arzătoare de gaz și elemente de încălzire electrice. De obicei, raportul gazului față de electricitate este 3 la 1 sau 2 la 2. Aceste suprafețe sunt bune dacă Dvs. nu aveți conductă de gaz magistrală și vă folosiți de butelii. În lipsa gazului puteți pregăti bucate la ochiurile electrice.
2. Ce culoare doriți
În funcție de gama de culori și materialul folosit toate suprafețele de gătit se împart în 4 tipuri:
a) emailate – mai frecvent sunt albe, negri și cafenii, uneori pot fi și unele culori ale curcubeului, dar destul de rar.
b) oțel inoxidabil – una dintre cele mai solicitate culori, aceasta se potrivește aproape pentru fiecare bucătărie și se îmbină cu chiuveta, întrucît ea de cele mai multe ori este anume de această culoare.
c) aluminiu – foarte apropiat după culoare de oțelul inoxidabil, dar el are o nuanță mai deschisă.
d) sticlă-ceramică – de regulă toate acestea suprafețe sunt de culoare neagră, mai rar se întîlnesc albe.
3. Împreună sau separat
De menționat că a procura o suprafața de gătit nu e atît de simplu cum pare la prima vedere. Ele sunt nu numai pe gaz, electrice și combinate, dar și dependente și independente. Suprafața de gătit poate depinde de cuptor. Aceasta înseamnă ca panoul de comandă e poziționat la cuptor, în timp ce pe însuși panou nu există nici un fel de butoane sau mînere. O astfel de îmbinare e avantajoasă, dacă aveți nevoie de cuptor și vreți să-l instalați sub suprafața de gătit și, în consecință, sî obțineți o plită obișnuită, dar deja incorporată în mobila de bucătărie. La procurarea setului dependent nu se recomandă să cumpărați articole de la diferite firme, întrucît ele nu sunt compatibile. Fiecare firmă-producător are un tabel de compatibilitate, în care e de scris clar care suprafață de gătit se potrivește unui sau altui cuptor. Dacă totuși intenționați să cumpărați tehnica de la diferite firme, puteți alege o suprafață de gătit independentă și un cuptor independent. Suprafața de gătit independentă are un panou de comandă care e responsabil doar de funcțiile ei. Tipul acestei suprafeți nu are nimic comun cu tipul și locul de plasare a cuptorului. Pornirea suprafeței de gătit independente poate fi efectuată atît cu ajutorul butoanelor obișnuite, cît și cu ajutorul butoanelor senzor.
4. Dar la noi blocul e gazificat...
Dacă aveți în locuință conductă de gaz, s-ar părea că alegerea tipului suprafeței e evidentă, dar și aici nu e atît de simplu. Varietate funcțiilor aragazurilor nu e mare, dar diversitatea în funcție de aspectul exterior și al designului e destul de mare. Acestea sunt emailurile obișnuite și oțelul inoxidabil, aluminiul și, desigur, sticla-ceramică. Acum puțin despre funcțiile suprafețelor de gătit pe gaz.
Prima și cea mai importantă, după mine, este sistemul de securitate „gaz-control”. Datorită acestuia în mod automat se întrerupe alimentarea cu gaz în caz că flacăra se stinge. Sistemul „gaz-control” constă din două elemente de bază: termocuplul și instalarea blocării gazului. Datorită sensibilității la căldură, termocuplul poate determina dacă este în acel moment flacără în arzătoare. Așadar, dacă copilul Dvs. va roti din curiozitate maneta arzătoarei, nu va apărea scurgere de gaz. Merită atenție și funcția de aprindere electrică. Acesta e un dispozitiv de aprindere a flăcării cu ajutorul unei scîntei electrice. Ea poate apărea automat, cînd aprinderea se face la rotirea manetei, sau mecanic, cînd pentru aprindere se apasă un buton special.
Dar ce fel de arzătoare pot fi la suprafețele de gătit?
a) arzătoarea auxiliară – ea reprezintă un cerc cu diametrul de 40-55mm și are o capacitate pînă la 1000W și este de cea mai mică putere pe suprafața de gătit.
b) arzătoarea obișnuită – reprezintă un cerc cu diametrul de 60-70mm și cu capacitate de pînă la 2000W.
c) arzătoarea ultrarapidă – acest tip are un diametru de 90-100mm și o capacitate sporită (3500W). Este ideală pentru pregătirea bucatelor care necesită o prelucrare termică profundă rapidă. La aceasta arzătoare puteți găti bucate în cele mai mai cratițe într-o scurtă perioadă de timp.
De asemenea există arzătoare cu așa numita „coroană dublă” – acestea au două rînduri de flăcări și chiar, avînd un diametru nu prea mare, sunt de o capacitate înaltă. Pe lîngă designul elegant, suprafețele de gătit pe gaz se disting și prin diversitatea, și practicitatea lor.
5. Fontă sau sticlă...
La alegerea suprafeței de gătit electrice totul e cu mult mai complicat decît la cele pe gaz. Să începem cu aceea că toate dificultățile se referă la suprafața de sticlă-ceramică.
Să ne oprim la plitele obișnuite (nu din sticlă-ceramică) la care drept element de încălzire se utilizează arzătoarele tradiționale. Arzătoarele de tipul acesta reprezintă un disc de fontă ermetic, în interiorul căruia pe ceramică este instalată o spirală electrică de încălzire. Imperfecțiunea acestor arzătoare constă în inerția de căldură mare: ele se încălzesc greu (aproximativ un minut) și se răcesc greu. Aceste suprafețe de gătit au un aspect exterior tradițional și un preț redus.
Despre suprafețele de gătit sticlă-ceramică se poate spune și mai mult. Aspectul exterior al lor este foarte frumos, deși producătorii nu ne pun la dispoziție o gamă largă de culori, dar sunt și excepții, despre care am amintit mai sus. Aceste plite pot fi nu numai patrate și dreptunghiulare, dar pot avea și forma unor figuri destul de complicate.
Să trecem la elementele de încălzire care la sticla-ceremică sunt în număr destul de mare. Să începem cu cele mai simple.
Primele și cele mai simple arzătoare la plita sticla-ceramică sunt arzătoarele rapide – niște spirale care se încălzesc pînă devin roșii și dau o temperatură foarte înaltă. Viteza de încălzire și răcire a acestor spirale durează 10-12 secunde, adică e cu mult mai mare decît la cele de 3 fontă.
Pe planul doi se plasează arzătoarele cu halogen, la care suplimentar la spirală se instalează o lampă cu halogen. Cînd se pune în funcțiune această lampă imediat începe să lumineze și să emane o mare cantitate de căldură. Inerția de căldură a arzăroarelor acoperite cu o suprafață de sticlă-ceramică este mai mică decît la cele rapide.
Arzătoarele Hi-Light sunt niște elemente de încălzire în formă de panglică. Încălzirea lor are loc cu cîteva secunde mai repede decît cele cu halogen. Arzătoarele Hi-Light sunt trainice și confortabile. Reglarea se face fără trepte, aceasta permite de a stabili temperatura dorită.
Ultimele și cele mai interesante, la părărea mea, sunt arzătoarele inductive. În aceste arzătoare căldura apare nemijlocit la fundul vaselor. În loc de elementul de încălzire obișnuit sub plita sticlă-ceramică este instalat blocul inductiv, cu ajutorul căruia se generează căldura direct la baza recipientului. Arzătoarea, însă, rămîne rece. Unica condiție pentru utilizarea ei este ca baza recipientului să fie magnetizat, adică să fie din fontă sau din oțel.
Arzătoarele inductive asigură fierberea foarte rapidă, ele pot fi reglate cu mai multă exactitate decît gazul. În prezent acestea sunt cele mai moderne și se instalează la cele mai scumpe tipuri de suprafețe de gătit.
Sticla-ceramică nu se teme de obiecte grele (o cratiță grea căzută întîmplător), dar nu rezistă la lovituri cu obiecte ascuțite (căderea întîmplătoare a cuțitului cu tăișul în jos). Se mai teme sticla-ceramică de zahăr. Dacă din neatenție a căzut pe suprafața fierbinte a ei ceva care conține zahăr, străduiți-vă să înlăturați imediat substanța cu o răzuitoare specială, pînă cînd aceasta nu s-a răcit. Mai tîrziu nu veți reuși să înlăturați substanța fără a defecta suprafața. Meritul indiscutabil al plitei de sticlă-ceramică se datorează suprafeței netede a ei (e ușor să păstrezi curățenia). Ea se curăță doar cu soluții speciale. Nu încercați s-o curățați cu praf, riscați să-i deteriorați pentru totdeauna aspectul exterior. Fundul vaselor trebuie să fie plat și neted. Pentru cel mai bun rezultat fundul vaselor din oțel emailate trebuie să fie de 2-3mm. La vasele din oțel inoxidabil – de 4-6mm. Și străduiți-vă să nu folosiți vasele vechi, e de dorit să procurați vase pe care este indicat – “pentru suprafețe de gătit sticlă-ceramică”.
6. Împreună e mai vesel...
Despre suprafețele combinate aproape că nu mai avem deja ce spune. Ele îmbină în sine totul despre ce s-a spus referitor la suprafețele de gătit pe gaz și electrice. Acestea apar foarte rar pe piață, multe firme, în general, nu le mai produc, întrucît nu prea sunt solicitate.
De aici și conluzia – funcțiile și calitatea asamblării a tehnicii de aproximativ aceiași clasă sunt similare și se vînd aproximativ la același preț. Restul depinde de gustul și, desigur, designul bucătăriei Dvs.
Sperăm că articolul respectiv vă va fi de folos. Cumpărături reușite!
Data publicării: 12.06.2012 13:27
14/06/2012 13:37 / Generale
Cum să alegem hota de bucătărie
La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăji...
Cum să alegem hota de bucătărie
La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăji...
14/06/2012 13:30 / Generale
Cum alegem mobila pentru tehnica incorporabilă
Prin ce se caracterizează bucătăria utilată cu tehnică incorporabilă? Mai întîi de toate prin ergonomicitate. Simplificînd situația pînă la limită, putem spune că o bucătărie proiectată și asamblată cu pricepere va fi ideal de confortabilă pentru gospodin...
Cum alegem mobila pentru tehnica incorporabilă
Prin ce se caracterizează bucătăria utilată cu tehnică incorporabilă? Mai întîi de toate prin ergonomicitate. Simplificînd situația pînă la limită, putem spune că o bucătărie proiectată și asamblată cu pricepere va fi ideal de confortabilă pentru gospodin...
14/06/2012 10:58 / Generale
Cum alegem cazanul de baie pe gaz
Pentru persoanele care își doresc o viață confortabilă, alimentarea locuinței cu apă fierbinte este o problema foarte actuală. Un ajutor fiabil în acest caz sunt cazanele de baie pe gaz sau încălzitoarele de apă pe gaz, destinate pentru încălzirea individ...
Cum alegem cazanul de baie pe gaz
Pentru persoanele care își doresc o viață confortabilă, alimentarea locuinței cu apă fierbinte este o problema foarte actuală. Un ajutor fiabil în acest caz sunt cazanele de baie pe gaz sau încălzitoarele de apă pe gaz, destinate pentru încălzirea individ...
12/06/2012 14:34 / Generale
Cum alegem mașina de spălat vase
Mașina de spălat vase spală practic orice obiecte, sticlă, plastic, farfor etc. Nu se recomandă să spălăm în ea articole de lemn, cositor, aramă, alamă, sidef și argint. Prin analogie cu funcționarea mașinii de spălat pentru programarea mașinii de spălat ...
Cum alegem mașina de spălat vase
Mașina de spălat vase spală practic orice obiecte, sticlă, plastic, farfor etc. Nu se recomandă să spălăm în ea articole de lemn, cositor, aramă, alamă, sidef și argint. Prin analogie cu funcționarea mașinii de spălat pentru programarea mașinii de spălat ...
12/06/2012 14:20 / Generale
Cum alegem un cuptor incorporat
Cuptoarele incorporabile sunt niște dispozitive pentru bucătărie, destinate pentru a coace și prăji bucate care pot fi încorporate în mobilă datorită sistemului forțat perfect de răcire. Sistemul de răcire nu permite încălzirea mobilei care ar duce la rec...
Cum alegem un cuptor incorporat
Cuptoarele incorporabile sunt niște dispozitive pentru bucătărie, destinate pentru a coace și prăji bucate care pot fi încorporate în mobilă datorită sistemului forțat perfect de răcire. Sistemul de răcire nu permite încălzirea mobilei care ar duce la rec...
12/06/2012 13:51 / Generale
Tehnica incorporabilă
Actualmente a devenit foarte răspîndită tehnica incorporabilă. Ea se înscrie ușor în interiorul oricărei bucătării și economisește spațiul. Nu bate la ochi, dar în același timp, vine un ajutor cînd aveți nevoie să spălați vasele sau să vă manifestați arta...
Tehnica incorporabilă
Actualmente a devenit foarte răspîndită tehnica incorporabilă. Ea se înscrie ușor în interiorul oricărei bucătării și economisește spațiul. Nu bate la ochi, dar în același timp, vine un ajutor cînd aveți nevoie să spălați vasele sau să vă manifestați arta...
12/06/2012 13:27 / Generale
Cum alegem o suprafață de gătit
În zilele noastre toți se folosesc de aragazuri. Și cei cărora nu prea le place să pregătească bucate, și cei care sunt pasionați de arta culinară. Nu e exclus faptul că cei care preferă semifabricatele își vor schimba atitudinea față de procesul de preg...
Cum alegem o suprafață de gătit
În zilele noastre toți se folosesc de aragazuri. Și cei cărora nu prea le place să pregătească bucate, și cei care sunt pasionați de arta culinară. Nu e exclus faptul că cei care preferă semifabricatele își vor schimba atitudinea față de procesul de preg...
11/06/2012 15:09 / Generale
“Minunile” aziatice sau “Made in China” nu mai sunt o rușine
Noi întotdeauna avem o ideie preconcepută față de mărfurile produse în China. În prezent, însă, 50-60 procente din producția mondială este concentrată anume în China. Aparatele de uz casnic pentru bucătărie, în afară de Chină, se mai produc și în alte țăr...
“Minunile” aziatice sau “Made in China” nu mai sunt o rușine
Noi întotdeauna avem o ideie preconcepută față de mărfurile produse în China. În prezent, însă, 50-60 procente din producția mondială este concentrată anume în China. Aparatele de uz casnic pentru bucătărie, în afară de Chină, se mai produc și în alte țăr...