Cum să alegem hota de bucătărie

La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăjiți pește sau pregătiți alte produse, să deschideți geamul. Hotele curăță aerul nu numai de mirosurile neplăcute, dar și de impuritățile dăunătoare. Datorită acestui minunat aparat mirosurile nu se răspîndesc în locuință, iar aburul, funinginea, fumul, grăsimea nu se depun pe tavan, pe pereți sau pe mobilă. În felul acesta o hotă bună vă ajută să scăpați de o reparație neprevăzută în bucătărie. Instalarea hotei în bucătărie e posibilă în majoritatea apartamentelor moderne, ba chiar și în locuințele cu un proiect mai vechi.
Pe lîngă faptul că hotele de bucătărie sunt foarte utile în virtutea funcționalității lor, ele, în mare măsură, completează cu succes design-ul bucătăriei dvs., înfrumusețează interiorul ei.
Hotele pot fi de diferite funcționalități și construcții: incorporabile și independente, cu putere diversă (modelele mai puternice au 2 motoare). De regulă, ele sunt înzestrate cu un pachet acustic pentru micșorarea azgomotului. Programarea poate fi mecanică și cu senzori. Design-ul hotei poate fi clasic, dar poate fi și creativ. Alegerea va depinde de gustul și necesitățile dvs.
Pentru hota de bucătărie, deja aleasă de dvs. vom selecta suprafața de gătit și cuptorul. Cumpărături reușite!
CUM ALEGEM HOTA DE BUCĂTĂRIE
Așadar, cautați o hotă pentru bucătăria dvs. Ce trebuie să știți ca să vă alegeți hota potrivită?
Alegerea reușită a hotei depinde de cățiva factori. Să analizăm detaliat fiecare dintre ei.
1. Puterea hotei și presiunea creată de ventilatorul ei
Puterea demonstrează capacitatea hotei ”de a pompa” într-o unitate de timp cantitatea necesară de aer, iar presiunea permite de a aprecia capacitatea hotei de a învinge rezistența canalului de ventilare. În general, calitatea funcției ventilatorului se apreciază în dependență de presiunea si capacitatea de evacuare (m3/h).
De regulă,producătorii de hote indică performanța în trei moduri: condiții ideale,cînd ventilatorul hotei nu întîlnește nici o rezistență în timpul funcționării, adică aerul din hotă iese liber, fără obstacole.
În modul al doilea hota se cuplează la burlanul de evacuare cu o lungime de aproximativ 2 metri care are 2 îndoituri sub un unghi de 90 grade, fapt ce imită un mod real de funcționare, cînd ieșirii aerului din hotă îi împiedică rezistența atmosferei, filtrelor, a conductei de aer etc. În acest caz capacitatea de evacuare a hotei scade și constituie deja 851 m3/h.
În al teilea mod în înîmpinarea curentului de aer creat de hotă se opune rezistența egală cu 15 Pа, ceea ce trebuie să imite condițiile reale, cînd hota înfruntă rezistența canalului de ventilare. În acest caz pentru motorul capacitatea de evacuare scade pînă la 702 m3/h. Anume acest mod demonstrează capacitatea reală a hotei de a evacua aerul din bucătărie, dacă ea este racordată la sistemul de ventilare exterior. Astfel productivitatea reală a hotei se deosebeste de cea ideală cu 31 % și cu 16 %, dacă hota nu va fi racordată la canalul de ventilare.
Cum să calculați capacitatea de evacuare a hotei necesară pentru bucătăria dvs? E suficient să înmulțiți spațiul bucătăriei cu înalțimea ei (vom obține volumul bucătăriei) și să înmulțim produsul obținut cu 12 (norma de renovare a aerului în bucătărie – de 12 ori pe oră). Astfel, dacă spațiul bucătăriei constituie 10 m2 și înălțimea e de 2,7 m, capacitatea de evacuare a hotei trebuie să fie de 324 m3/h. Însă mărimea de calcul nu trebuie considerată drept adevăr în ultimă instanță. În caz contrat s-ar putea ajunge la concluzia că pentru o bucătărie cu un spațiu de 7 m2 și înălțimea de 2.6 m este binevenită o hotă cu cea mai mica productivitate. În cazul dat trebuie să ținem cont că în bucătăriile cu un spațiu mai mic concentrația substanțelor dăunătoare este cu mult mai mare decît în bucătăriile cu un spațiu mai mare. Iată de ce hota pe care o alegeți trebuie să fie cu o capacitate nu mai mica de 350 m3/h. În afară de aceasta, e bine să instalați o hotă cu o capacitate mai mare, ”cu rezervă”. Astfel, o veți putea folosi în regim mediu, ceea ce va permite reducerea semnificativă a zgomotul și prelungirea duratei de exploatare a hotei.
2. Metodele de cuplare a hotei
După cum am amintit mai sus, alegerea hotei depinde de faptul dacă va fi cuplată la canalul de ventilație exterior sau nu. Evident, e preferabil de a o cupla la canalul de ventilare. În felul acesta, din bucătărie se elimină nu numai grăsimile, funinginea și fumul, dar și aerul fierbinte și mirosul bucatelor pregătite. Dar aici poate apărea o mică problemă. Dacă orificiul se află în peretele opus plitei va fi necesar de instalat un burlan de evacuare. În dependență de construcția și design-ul mobilei de bucătărie poate că va fi nevoie de tăiat dulapurile atîrnate prin care va fi ascuns burlanul de evacuare. Exploatarea hotei în regim de recirculare reduce eficacitatea ei în mediu de 30%. În afară de aceasta, dvs. va trebui să schimbați la fiecare 3-6 luni filtrul de cărbune, ceea ce creează incomodități suplimentare. Reușiți să scăpați de mirosul bucatelor afumate doar parțial. Dacă ați decis să cuplați hota la canalul de ventilare, țineți cont că diametrul burlanului de evacuare nu trebuie să fie mai mic decît diametrul flanșei de cuplare pe care o primiți împreună cu hota. De preferință să folosiți un burlan din foițe de metal groase, întrucît cele mai subțiri, în timp ce hota funcționează, acesta începe să vibreze. Nu se recomandă să utilizați burlane gofrate – fiind păstrate în depozite, pe ele se depun grîsimi și alte substanțe,iar aceasta favorizează apariția microorganismelor. Activitatea vitală a bacteriilor poate provoca apariția unui miros neplăcut în bucătărie.
3.Tipuri de hote
Există tre tipuri de hote – plate, incorporate și cupolare.
Hotele plate sau suspendate se instalează sub dulapul de bucătărie de pe perete sau, pur și simplu, deasupra plitei. Ele sunt dotate cu filtre de grăsime de unică folosință. Motoarele lor sunt nu prea puternice și funcționează pe principiu de reciclare a aerului. Filtrele de grăsime pot fi înlocuite cu filtre metalice și, suplimentar, pot fi instalate filtre de cărbune de unică folosință care asimilează cele mai mici particule și neutralizează puțin mirosul.
Hotele incorporabile sunt montate în dulapul de deasupra aragazului. Ele pot fi incorporate integral sau extensibile. În al doilea caz hota rămîne ascunsă și se extinde doar pentru perioada gătirii bucatelor. Hotele incorporabile sunt dotate cu două motoare și cu filtre metalice lavabile.
Hotele cupolare fac parte din piesele cu design ergonomic modern. Ele nu afectează aspectul interior al bucătăriei și nu necesită schimbarea filtrului. În funcție de tipul de atașament pot fi de perete sau insulare. Primul tip în aparență ne amintește de o umbrelă cu o țeavă lungă. Este cel mai răspîndit tip. Hotele insulare se fixează pe podul bucătăriei. Este comod în cazul în care aragazul nu este lipit de perete, ci amplasat pe o platformă externă separată. Hotele insulare sunt cele mai scumpe, deoarece se produc din materiale de calitate înaltă, au o capacitate mare și de obicei sunt dotate cu telecomandă, precum și cu sistem de control al nivelului de poluare a filtrului.
Filtrele
Acest compartiment este destul de actual la utilizarea hotelor care funcționează pe principiu de reciclare a aerului. Există hote cu filtre de grăsime și filtre de carbune. Filtrele de grăsime pot fi de unică folosință, din materiale sintetice și de folosință repetată din foițe de aluminiu. Filtrele din foițe de aluminiu sunt alcătuite din cîteva straturi de aluminiu perforat. Prin spațiul de pe plasa de aluminiu aerul trece liber și ușor cu un zgomot minimal. Aceste filtre își îndeplinesc funcția pe tot parcursul exploatării hotei și sunt lavabile. Ele necesită spălarea periodică în apă caldă cu detergenți “neagresivi” în mașina de spălat vase.
Filtrele cu carbune pot fi procurate separat pe tot parcursu funcționării hotei și se utilizează pentru eliminarea parțială a mirosurilor.
Panoul de comandă
După panoul de comandă există hote cu dispozitiv, cu butoane obișnuite, cu senzori – comanda la atingere. Senzorii de fum permit hotei sa se porneasca singură, să se auto-regleze si să se oprească automat, in functie de ceea ce se intampla in bucatarie. Cele mai performante sunt hotele care funcționează pe bază de timer sau cu telecomandă.
5. Dimensiunile hotei și inalțimea la care se montează
Cu cît mai mare este lățimea hotei, cu atît mai mare este și eficiența ei. Lățimea minimală a hotei trebuie să fie egală sau un pic mai mare decît lățimea aragazului. De exemplu, pentru un aragaz cu lîțimea de 60 cm cea mai optimă va fi hota cu lățimea de 90 cm. Dacă ne referim la inălțimea de montare a ei,trebuie să ținem cont de anumite reguli stricte: dacă suprafața de gătit funcționează pe gaz, atunci ea se montează la distanța de 80 cm de la aragaz ca să evităm aprinderea întîmplătoare a grăsimii de pe filtru. Dacă suprafața de gatit este electrică, hota poate fi instalată puțin mai jos, la înalțimea de 70 cm.
7. Și, în sfîrșit, nivelul de zgomot
Nivelul de zgomot se măsoară în decibel (dB).Potrivit normelor igienice nu va crea discomfort zgomotul ce nu depășește 40 dB, iar maximal admisibi - 80dB. Nivelul de zgomot al vorbirii omulu este de 60 dB.
Probabil asta-I tot ce ar trebui să știți pentru a alege corect o hotă. Mai e ceva – design-ul! Dar aici noi nu vă dăm sfaturi – fiecare cu gusturile sale.
Data publicării: 14.06.2012 13:37
14/06/2012 13:37 / Generale
Cum să alegem hota de bucătărie
La pregătirea bucatelor apar o mulțime de mirosuri diferite. Iată de ce hotele sunt necesare în fiecare casă modernă. Aceasta e o invenție foarte utilă. Dacă în apartament este instalată hota pentru bucătărie, nu mai aveți nevoie de fiece data, cind prăji...
Cum să alegem hota de bucătărie

14/06/2012 13:30 / Generale
Cum alegem mobila pentru tehnica incorporabilă
Prin ce se caracterizează bucătăria utilată cu tehnică incorporabilă? Mai întîi de toate prin ergonomicitate. Simplificînd situația pînă la limită, putem spune că o bucătărie proiectată și asamblată cu pricepere va fi ideal de confortabilă pentru gospodin...
Cum alegem mobila pentru tehnica incorporabilă

14/06/2012 10:58 / Generale
Cum alegem cazanul de baie pe gaz
Pentru persoanele care își doresc o viață confortabilă, alimentarea locuinței cu apă fierbinte este o problema foarte actuală. Un ajutor fiabil în acest caz sunt cazanele de baie pe gaz sau încălzitoarele de apă pe gaz, destinate pentru încălzirea individ...
Cum alegem cazanul de baie pe gaz

12/06/2012 14:34 / Generale
Cum alegem mașina de spălat vase
Mașina de spălat vase spală practic orice obiecte, sticlă, plastic, farfor etc. Nu se recomandă să spălăm în ea articole de lemn, cositor, aramă, alamă, sidef și argint. Prin analogie cu funcționarea mașinii de spălat pentru programarea mașinii de spălat ...
Cum alegem mașina de spălat vase

12/06/2012 14:20 / Generale
Cum alegem un cuptor incorporat
Cuptoarele incorporabile sunt niște dispozitive pentru bucătărie, destinate pentru a coace și prăji bucate care pot fi încorporate în mobilă datorită sistemului forțat perfect de răcire. Sistemul de răcire nu permite încălzirea mobilei care ar duce la rec...
Cum alegem un cuptor incorporat

12/06/2012 13:51 / Generale
Tehnica incorporabilă
Actualmente a devenit foarte răspîndită tehnica incorporabilă. Ea se înscrie ușor în interiorul oricărei bucătării și economisește spațiul. Nu bate la ochi, dar în același timp, vine un ajutor cînd aveți nevoie să spălați vasele sau să vă manifestați arta...
Tehnica incorporabilă

12/06/2012 13:27 / Generale
Cum alegem o suprafață de gătit
În zilele noastre toți se folosesc de aragazuri. Și cei cărora nu prea le place să pregătească bucate, și cei care sunt pasionați de arta culinară. Nu e exclus faptul că cei care preferă semifabricatele își vor schimba atitudinea față de procesul de preg...
Cum alegem o suprafață de gătit

11/06/2012 15:09 / Generale
“Minunile” aziatice sau “Made in China” nu mai sunt o rușine
Noi întotdeauna avem o ideie preconcepută față de mărfurile produse în China. În prezent, însă, 50-60 procente din producția mondială este concentrată anume în China. Aparatele de uz casnic pentru bucătărie, în afară de Chină, se mai produc și în alte țăr...
“Minunile” aziatice sau “Made in China” nu mai sunt o rușine
